Riječka burza ribe kazneno prijavila strane neplatiše

Bez autora
Dec 12 2011

Dvojica talijanska kupaca ribe i jedan slovenski duguju ukupno 410.000 kuna Veletržnici ribe u Rijeci za isporučene plodove mora. Zbog toga je direktorica Veletržnice Dolores Margan Kastrapeli protiv njih podnijela kaznene prijave talijanskim i slovenskim vlastima. Najveći je dužnik Komercijalni servis iz Izole vlasnika Livia Antolovića, koji duguje oko 190.000 kuna, slijedi talijanska tvrtka Nova Itimar u vlasništvu Roberta i Gianluce Cavalieria iz mjesta Comacchia s dugom od 130.000 kuna, a treći na toj neslavnoj listi je talijanski trgovac ribom Marko Carbone koji duguje 90.000 kuna. Doduše, svi ti sadašnji dužnici bili su uredni platiše dok nisu zapali u poteškoće s plasman ribe u svojim zemljama. O tome svjedoči slučaj tvrtke Nova Itimar koja je od prvotnog duga u iznosu od 651.000 kuna podmirila 535.000, a poznata je po tome što je ribu otkupljivala po vrlo visokim cijenama. Uredni platiša jedno je vrijeme bio i Karbone. Tim potraživanjima Veletržnice treba pribrojiti i dugovanja desetak kvarnerskih restorana za isporučenu ribu koja iznose oko 110.000 kuna. Pritom većina ugostitelja duguje po nekoliko tisuću kuna, a jedan čak 90.000 kuna.

Riječka burza ribe kazneno prijavila strane neplatišeDvojica talijanska kupaca ribe i jedan slovenski duguju ukupno 410.000 kuna Veletržnici ribe u Rijeci za isporučene plodove mora.

Zbog toga je direktorica Veletržnice Dolores Margan Kastrapeli protiv njih podnijela kaznene prijave talijanskim i slovenskim vlastima.

Najveći je dužnik Komercijalni servis iz Izole vlasnika Livia Antolovića, koji duguje oko 190.000 kuna, slijedi talijanska tvrtka Nova Itimar u vlasništvu Roberta i Gianluce Cavalieria iz mjesta Comacchia s dugom od 130.000 kuna, a treći na toj neslavnoj listi je talijanski trgovac ribom Marko Carbone koji duguje 90.000 kuna.

Doduše, svi ti sadašnji dužnici bili su uredni platiše dok nisu zapali u poteškoće s plasman ribe u svojim zemljama. O tome svjedoči slučaj tvrtke Nova Itimar koja je od prvotnog duga u iznosu od 651.000 kuna podmirila 535.000, a poznata je po tome što je ribu otkupljivala po vrlo visokim cijenama. Uredni platiša jedno je vrijeme bio i Karbone.

Tim potraživanjima Veletržnice treba pribrojiti i dugovanja desetak kvarnerskih restorana za isporučenu ribu koja iznose oko 110.000 kuna. Pritom većina ugostitelja duguje po nekoliko tisuću kuna, a jedan čak 90.000 kuna.

Kad je u rujnu ove godine direktorica Margan Kastrapeli donijela odluku o zabrani prodaje ribe kupcima neplatišama, neki od tih talijanskih trgovaca čak su joj prijetili telefonom. Prijavila ih je hrvatskoj policiji, o čemu smo već pisali u Vjesniku. U nastojanju da naplati potraživanja Veletržnice, Margan Kastrapeli je u Sloveniji i Italiji podnijela kaznene prijave protiv spomenutih dužnika kako bi se sudskim putem došlo do novca koji duguju hrvatskim ribarima za isporučenu ribu.

Kaznena prijava protiv Komercijalnog servisa podnesena je još prije deset mjeseci, a protiv Nove Itimar i Karbonea u rujnu ove godine. Veletrržnica sad radi s kupcima koji plaćaju ribu, a ribari uredno dobivaju novac za isporučeni ulov.

Među ribarima koji imaju potraživanja prema Veletržnici su i oni koji ne žele čekati na sudsku naplatu od trgovaca dužnika. Tako je prošlog tjedna jedan krčki ribar blokirao bankovni račun Veletržice na jedan dan kako bi naplatio svoje potraživanje od 26.000 kuna, što je razljutilo nekoliko desetaka njegovih kolega s cijele naše obale koji posluju preko te prve burze u Hrvatskoj.

U prvih jedanaest mjeseci ove godine riječka burza ribe ostvarila je promet vrijedan 3,74 milijuna kuna, što je za 520.000 kuna slabije nego u istom razdoblju 2010. Razlog tome su vrlo slabi ulovi domaćih koćara u drugom dijelu ove godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik